
Na weekend polecamy spaghetti pełnoziarniste w sosie śmietanowo – winnym z nutą wędzonej papryki oraz parmezanem . Pyszności! 😋
👌
Składniki :
500 g mięsa mielonego wołowego
2 duże cebule czerwone
200 g pomidorków koktajlowych
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1/2 bułki namoczonej w mleku
sól i pieprz
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 por
500 ml śmietany 18%
kieliszek czerwonego wytrawnego wina
Przygotowanie:
Makaron spaghettii pełnoziarniste z linii Premium Arc-Pol gotujemy według instrukcji na opakowaniu 🙂
Do mięsa mielonego dodajemy 2 pokrojone w kostkę cebule , ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Mięso doprawiamy solą i pieprzem , dodajemy bułkę i całość mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej , wrzucamy mięso i smażymy do zrumienienia. Podsypujemy papryką.
Pora kroimy na cienkie plasterki i dodajemy do naszego mięsa . Wszystko dusimy, aż warzywa będą miękkie . Następnie dolewamy kieliszek wina i czekamy ,aż odparuje . Pokrojone pomidorki wrzucamy do sosu.
Śmietanę przekładamy do kubka , dodajemy parę łyżek naszego sosu i całość przelewamy na patelnię . Dusimy wszystko przez 10-15 minut . Podajemy z makaronem 🙂
Całość można posypać posiekaną bazylią.
Smacznego !